Gedreven door klimaatafspraken, -ambities maar ook de hoge energiekosten van dit moment zoeken steeds meer bedrijven en organisaties naar mogelijkheden om te verduurzamen. Al enkele jaren zijn tuinders in het tuinbouwgebied Erica, Drenthe bezig met de gebiedsvisie. Samen met het industrieterrein van GETEC, de waterstoffabriek van Shell zien ze gedeelde kansen om samen te verduurzamen. Onderzocht wordt of het mogelijk is om restwarmte en CO2 van de industrie via een leiding te brengen naar het tuinbouwgebied.

Afgelopen maand was de Kick-off van dit project in samenwerking met Gemeente Emmen, provincie Drenthe en de Gasunie. Naast het onderzoek hoe de restwarmte en CO2 kan worden gebruikt in de glastuinbouw wordt ook gekeken hoe aardwarmte en de reststroom van een Eiwitfabriek – bio-ethanol gebruikt kan worden. Greenport Noord ondersteunt in dit project door te zorgen voor het agendabeheer en de administratie.

Gasunie
De Gasunie is bezig om het waterstof-netwerk in Nederland vorm te geven. Ze zijn momenteel in kaart aan het brengen in welke gebieden de behoeftes liggen en welke koppelingen er nodig zouden zijn. Greenport Noord wil deze gegevens bundelen voor het tuinbouwcluster in Noord Nederland en dit aan de Gasunie aanbieden. 

Heb jij een idee over een project of denk je dat jouw bedrijf tot deze doelgroep behoort? Neem dan contact met ons op en wij zullen helpen met dit netwerk opbouwen!

Dit bericht is eerder verschenen in de nieuwsbrief van Greenport Noord. Wil je deze ook ontvangen? Schrijf je dan in onderaan de pagina!